Persbericht
HERITA
Online lezen   |   Afmelden
29 januari 2018
Persbericht:
Herita draagt het beheer van Paviljoen De Notelaer over aan Kempens Landschap
Persbericht
Herita draagt het beheer van Paviljoen De Notelaer over aan Kempens Landschap vzw
Herita draagt het beheer van paviljoen De Notelaer in Bornem over aan Kempens Landschap vzw. Het paviljoen op de Scheldedijk was sinds 1999 in beheer van Herita, toen nog Stichting Vlaams Erfgoed. In 2017 rondde Herita de restauratie van het dak en de gevels af. Nu is het beschermd monument klaar om terug aan de betrokken erfgoedgemeenschap over te dragen.
 
Het paviljoen maakt deel uit van kasteeldomein d'Ursel in Hingene. Aangezien Kempens Landschap al samen met de provincie Antwerpen een deel van dat domein beheert, was een overdracht naar Kempens landschap een logische stap. Daarmee komt het monument terug in de ruimere context van het kasteeldomein en kan Kempens Landschap de komende jaren werken aan een opwaardering van het geheel.
 
Els Derycke, Afdelingshoofd Site-ontwikkeling van Herita: “We restaureerden de buitenschil van het paviljoen met veel liefde en zorg, en stelden het paviljoen samen met vzw De Notelaer open voor het grote publiek. We vertrouwen erop dat Kempens Landschap de Notelaer met evenveel toewijding verder zal opwaarderen en ontsluiten.”
Geschiedenis

Het neoclassicistisch paviljoen werd aan het tussen 1792 en 1797 gebouwd door hertog Wolfgang-Guillaume d'Ursel en zijn vrouw prinses Flore d’Arenberg. Op wandelafstand van hun buitenverblijf in Hingene vonden ze de perfecte locatie: op de oever van de Schelde, tussen de monding van de Durme en de Rupel.

Daar, aen den Notelaer, verzorgde een veerman eeuwenlang een overzetdienst. Frans hofarchitect Charles De Wailly integreerde die functie in zijn nieuwe ontwerp. Zo werd De Notelaer een hertogelijke ontvangstruimte, maar tegelijk ook een veermanswoning en herberg.
 
Na de Tweede Wereldoorlog raakte de Notelaer in verval. In 1964 werd het aangekocht door baron Bernard Camu, die het paviljoen aan de buitenzijde liet restaureren en het als monument liet beschermen. De volgende bewoner was kunstenaar Vic Gentils, die het domein verder verrijkte tot het paviljoen in 1983 werd aangekocht door de Vlaamse Gemeenschap. Herita werd in 1999 beheerder van het monument, en werkte samen met De Notelaer vzw voor de dagelijkse openstelling.
Auteursrecht foto's: © Gerrit Roskam

Perscontact
Margit Bal - Algemeen directeur
margit.bal@herita.be - T 03 212 29 72

www.herita.be/pers
Contact
Herita
Met deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van alle activiteiten van Herita. Je ontvangt deze nieuwsbrief op het volgende adres: basmbehoud@ziggo.nl
 
Adres
Oude Beurs 27
2000 Antwerpen
T 03 226 31 85
E info@herita.be